راهنمای سفر

بهترین فصل سفر به استان لرستان

لرستان از استان‌های زیبای ایران با قدمتی طولانی حتی پیش از ورود مادها به ایران است. این حقیقت را باستان‌شناسان با بررسی سنگ‌نوشته‌ها، حکاکی‌ها و سفالینه‌های گوناگون به ثبت رسانده‌اند. لرستان قبل از مادها محل زندگی اقوام کاسی، عیلامی و لولوبیان بوده است.

استان لرستان در میان کوه‌های مرتفع و تپه‌های زیبا واقع شده است. از این نظر جزو مناطق کوهستانی طبقه‌بندی می‌شود، اما لرستان مثل خود ایران چهارفصل مدیترانه‌ای محسوب می‌شود و آب و هوای کوهستانی آن معتدل و دلپذیر است.

چراکه شما در الیگودرز لرستان آب و هوای سرد کوهستانی را تجربه می‌کنید و وقتی به پلدختر می‌رسید آب و هوای گرم جنوبی را، زیرا این منطقه به خوزستان نزدیک است.

زمان برگزاری آیین‌های خاص در لرستان

بهترین زمان سفر به لرستان براساس انتخاب شما می‌تواند متفاوت باشد. شاید شما ترجیح می‌دهید که در رویداد خاصی به استان‌های مختلف سفر کنید تا ثبت وقایع فرهنگی داشته باشید. بنابراین در دو رویداد، لرستان می‌تواند انتخاب شما باشد. یکی در زمان نوروز و جشن‌های مخصوص آن و یکی در زمان عاشورا و عزاداری محلی آن.

در نوروز مردم لرستان در قلعه فلک الافلاک خرم آباد دور هم جمع می‌شوند و طی مراسمی به موسیقی و پایکوبی محلی می‌پردازند. در این زمان مراسم بزرگداشتی برای تعیین شهروند نمونه لرستان ترتیب داده می‌شود و کلید شهر به او اعطا می‌شود. روز بزرگداشت خرم آباد نیز از مراسم‌های دیدنی این استان به شمار می‌آید.

در محرم و مراسم عاشورا در استان لرستان آیین گل‌مالی اجرا می‌شود که قدمت 100 ساله دارد. رسم است که قوم لر برای مراسم سوگواری عزیزان‌شان به نشانه اندوه زیاد گل به سر و صورت و بدن خود می‌مالند. در روز شهادت امام حسین (ع) مردم لرستان به نشانه اندوه زیاد گل خاک رس الک شده و گلاب به سر و صورت و لباس‌های خود می‌زنند و پس از خشک شدن آن مراسم سینه‌زنی را شروع می‌کنند.

در روز تاسوعا هم مردم لرستان آیین «چهل منبر» را اجرا می‌کنند. در این آیین بانوان با چهل شمع روشن میان چهل محفل عزاداری به صورت پیاده طی مسیر می‌کنند و شمع‌ها را با نیت حاجت‌روایی می‌افروزند.

قلعه فلک الافلاک

زمان گشت و گذار در استان لرستان

همه جای ایران دارای مکان‌های تاریخی جذابی است که در طبیعتی زیبا و گاهی بکر واقع شده‌اند. استان لرستان نیز از این واقعیت مستثنا نیست. ما در این بخش تلفیقی از هر دو را یعنی جاذبه‌های طبیعی و تاریخی استان لرستان بیان می‌کنیم.

آبشارهای لرستان

آبشارهای معروف لرستان که در فصل بهار بسیار پر بازدید است شامل آبشار نوژیان، آبشار بیشه و آبشار دورود (تله زنگ یا شوی) و آبشار افرینه در شهرستان پلدختر است.

بهترین زمان برای بازدید از آبشارهای این استان اواسط اردیبهشت تا اوایل تیر است. در این میان آبشار بیشه در میان جنگل‌های درخت بلوط قرار گرفته و در مسیر قطار تهران به جنوب یکی از چشم‌اندازهای بی‌نظیر ایران است و به همین دلیل ایستگاه بیشه جزو آثار ملی ایران ثبت شده است.

دریاچه‌های لرستان

دریاچه کیو: به عنوان تنها دریاچه درون شهری که در خرم آباد واقع شده است، گرچه چهار فصل است و در تمام فصول پرآب است اما بهترین زمان تفریح و گردشگری در آن، بهار و اوایل تابستان است.

کیو به زبان لری یعنی کبود که وجه تسمیه آن زلالی و عمق آب آنجاست. آب این دریاچه مصنوعی با چشمه‌های پیرامون شهر تأمین می‌شود. پارک زیباکنار که در اطراف کیو واقع شده به زیبایی طبیعت آنجا دوچندان افزوده است. قایق‌سواری و شهربازی در دریاچه کیو خاطره‌ساز خواهد شد.

دریاچه گهر: در دل رشته کوه استرانکوه واقع در شهر دورود قرار دارد. این دریاچه در طول یک و نیم کیلومتر در کنار دره نی‌گاه واقع شده است. این بهشت کوچک در ماه‌های تیر و مرداد با تفریحاتی چون ماهیگیری و قایق سواری می‌تواند خارق العاده باشد.

دریاچه شط تمی: این دریاچه واقع در الیگودرز یکی از ییلاق‌های عشایر بختیاری است.

گرداب سنگی

گرداب سنگی بنایی گرد و در تمامی سال پرآب است که قدمت آن به دوره ساسانیان باز می‌گردد. این بنا در شهر خرم آباد واقع شده، جنس آن از آهک و گچ و ساروچ است. گرداب سنگی حصار چشمه‌ای است که با هدف انتقال آب به نقاط مختلف شهر ساخته شده است.

غار کلماکره

برخی منابع این غار را جزو 6 گنجینه عظیم جهان معرفی کرده‌اند. غار کلماکره در شهر پلدختر است و قدمتی بیش از 10 هزار سال دارد و بیش از 2700سال خزانه پادشاهان ساسانی بوده است. ستون‌های رسوبی، سقف‌ آویزهای جذاب و آبچال‌ها، طبیعتی بی‌نظیر به درون غار بخشیده است.
علاوه بر این شهر پلدختر دارای یازده تالاب شگفت انگیز دیگر نیز می‌باشد.

بام خرم آباد

بام خرم آباد را بهتر است در شب نظاره کرد. منطقه‌ای مرتفع واقع در بلندترین نقطه خرم آباد است که مجموعه‌ای تشکیل شده از رصدخانه کاسین، باغ وحش، پارک آبی و چند مکان تفریحی دیگر است. در بام رستوران‌های مختلف با غذاهای سنتی چون جگرورز، زیربرنجی، خورشت سیب، خوئک، کوفته نخودچی و غیره هم وجود دارد.

قلعه فلک الافلاک

این قلعه در خرم آباد که به نام‌های دیگر دژ شاپورخواست و قلعه دوازده برجی نیز شهرت دارد، به دوره ساسانیان برمی‌گردد. در دل این قلعه دو موزه باستان‌شناسی و مردم‌شناسی قرار گرفته است. چشمه پرآب گلستان از شمال به جنوب این قلعه در جریان است. فروشگاه صنایع دستی و چایخانه سنتی از جاذبه‌های دیگر آن است. همچنین آزمایشگاهی برای مرمت تاریخی و باستان‌شناسی هم در آن واقع شده است.

 

برای مشاهده قلعه های معروف ایران کلیک کنید.

 

پارک جنگلی محفل کوه

این پارک در خرم آباد است و گلسنگ‌هایی با طبیعت دورنگ دارد که طبیعت پشت آن سبز است و بخشی که در معرض آفتاب قرار گرفته دارای گلسنگ‌های سیاه است.

پل شاپوری یا پل شکسته

این پل تنها پل تمام سنگ در سراسر جهان است. یادگار دوره ساسانیان است و از 19 چشمه طاق، پنج چشمه طاق آن سلامت به جا مانده است. پل شکسته در جنوب خرم آباد واقع شده و قبلا لرستان را به خوزستان می‌رساند.

پل شاپوری یا پل شکسته

دره شیرز

این دره در شهرستان کوهدشت استان لرستان است. از میان این دره رودخانه‌ای به رود سمیره جریان دارد. 55 کیلومتر دره میان دیوارهای مرتفعی واقع شده که از سنگ‌های رسوبی و طبقه طبقه تشکیل شده است.

حمام گپ

این حمام از دوران صفوی به جا مانده که در کنار یک رستوران سنتی در خرم آباد می‌باشد.

خانه آخودندابو

این خانه قدیمی یکی از موزه‌های هنرهای سنتی و صنایع دستی خرم آباد است.

گردشگاه چغاسرخه

این گردشگاه تفریحی که به نام‌های تپه چغا، چوغاسرخه، چُقاسرخه خوانده می‌شود، دارای چند آلاچیق، دریاچه مصنوعی، هتل، امکانات رفاهی است و در دامنه آن نیز تپه بوستان فدک و باغ پرندگان واقع شده است.

مسجد جامع بروجرد

مسجد بروجرد 13 قرن و منبر آن حدود 370 سال قدمت دارد.

مناره آجری

این بنا با 900 سال قدمت در محله قاضی آباد خرم آباد واقع شده است که در گذشته از آن برای مسیریابی کاروان‌ها استفاده می‌شد. این بنا متعلق به دوره آل بویه است.

مسجد امام (سلطانی)

این مسجد در زمان فتحعلی شاه قاجار در بروجرد ساخته شده و جزو مساجد چهار ایوانی و یکی از بزرگ‌ترین مسجدهای تاریخی محسوب می‌شود.

امامزاده جعفر

این امامزاده به دلیل معماری خاصی که دارد که شبیه به آرامگاه دانیال نبی در شوش است جزو بناهای تاریخی محسوب می‌شود. امامزاده جعفر فرزند امام موسی کاظم و برخی می‌گویند به واسطه پنج پشت به امام سجاد منسوب می‌شوند.

اما خود بنا مربوط به دوره سلجوقیان است. گنبد آن هرمی و مانند کلاهخود و مخروطی شکل است. در حیاط این بنا 380 اصله درخت وجود دارد که یکی از چنارها 380 ساله است. این بنا در کنار بقعه امامزاده دوخواهران قرار دارد.

بازار سنتی

در بازار سنتی لرستان شما انواع و اقسام اقلام را اعم از سوغات‌های خوراکی و غیرخوراکی خواهید یافت. صنایع سنتی لرستان شامل گیوه زنانه، جوراب‌بافی، مس، حلبی، لحاف‌بافی، قالی، قلم‌زنی، گلیم، جاجیم‌بافی، خراطی، ورشوسازی، نمدبافی می‌شود. سوغات خوراکی آن نیز شامل عسل، نان ساجی خرم آباد، حلواارده، نان شیرمال بروجرد است.

بازار سنتی بروجرد به عنوان یکی از بازارهای سنتی لرستان با وجود آسیب‌هایی که از بلایای طبیعی و غیرطبیعی دیده است همچنان سرحال و تاریخی و محبوب است و از سه بخش راسته‌بازارها، کاروان‌سراها و مراکز جانبی تشکیل شده است.

کلام آخر

شما در هر فصلی از سال می‌توانید به بخش‌های مختلف استان لرستان سفر کنید و برای خود و خانواده‌تان خاطره‌های خوب بسازید. چراکه این استان همچون خود ایران چهارفصل است و با اینکه اغلب کوهستانی به شمار می‌آید اما در جنوب به خوزستان می‌رسد. با این وجود غالبا زمستان خلوت‌ترین زمان سفر به لرستان است.

به طور کلی در فصل معتدل به خصوص بهار و اردیبشت می‌توان گفت بهترین زمان سفر به این منطقه است. زیرا پوشش گیاهی و طبیعت لرستان در این زمان به نهایت زیبایی خود رسیده و هوا به طرز دلچسبی خنک و لطیف است.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا