جاذبه های گردشگری

جاذبه‌های گردشگری نیشابور

یکی از شهرهای زیبا که اندیشمندان، شاعران و همچنین عارفان مطرحی را به ایران تقدیم کرده شهر زیبای نیشایور است. این شهر دارای جاذبه‌ های گردشگری فراوانی است که در این بخش از گفتار به معرفی برخی از آنها می پردازیم:

بازار قدیمی نیشابور

 در شهرهای قدیمی ایران، بازار قلب شهر به شمار می رفته است. بازار زیبا و شلوغ نیشابور هم یکی از آنها است که همچنان رونق خود را حفظ کرده است. این بازار به دلیل سرپوشیده بودنش، به “بازار سرپوشیده” نامیده می‌شود. قدمت این بازار به دوران پهلوی می رسد و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. در انتهای این بازار، بخشی به نام “بازار محلوج فروش ها” وجود دارد. محلوج به معنی پنبه میباشد و در این بازار به فروش میرسد، پنبه فروشان در زمانی که جاده ابریشم رونق داشت.

آرامگاه عطار شیخ فریدالدین

 عطار نیشابوری یکی از بزرگان ادبیات، عرفان و فلسفه ایران است. از کتاب های این بزرگ ادبیات که در قرن هفتم هجری قمری میزیسته می توان به   منطق الطیر و تذکره الاولیای اشاره کرد. آرامگاه عطار در شهر نیشابور است. این آرامگاه که پارکی زیبا محوطه آن را تشکیل می دهد که همه روزه هزاران نفر از عاشقان فلسفه و حکمت ایرانی برای بازدید به این مکان می روند. بنای این آرامگاه متعلق به دوره تیموریان است که در منطقه قدیمی شادیاخ نیشابور قرار گرفته است. منطقه ای که آرامگاه عطار قرار دارد به نام باغ عطار هم شناخته می‌ شود. این باغ و آرامگاه حس و حالی آرام و عرفانی را به گردشگران می دهد. در این منطقه مزارهای دیگری نیز از بزرگان ادب و هنر وجود دارد که از آن جمله آرامگاه پرویز مشکاتیان هم در نزدیکی باغ عطار قرار دارد.

آرامگاه خیام حکیم عمر خیام نیشابوری

از بزرگان علم و ادب قرن پنجم، ایران بوده است. جدای از شاعر بودن و فلسفه، خیام این شخصیت تاریخی ریاضی دانی معروف بوده که در سراسر جهان با تقویم جلالی و مثلث خیام پاسکال شناخته شده است. خیام یک ستاره شناس معروف و قهار نیز بوده است بلکه در عرصه ریاضی نیز بسیار قهار بوده است. رباعیات خیام پس از ترجمه توسط فیتزجرالد انگلیسی به شهرت جهانی رسید. طرح آرامگاه خیام هم توسط هوشنگ سیحون ریخته شده است. بنای این آرامگاه جزو یکی از زیباترین آرامگاه های ایران است که در سال ۱۳۴۲ از آن رونمایی شد. آرامگاه خیام این شاعر و ریاضیدان در باغ عطار در جنوب شرقی نیشابور واقع شده و امامزاده و مسجد محمد محروق هم در نزدیکی آن قرار گرفته است. در محوطه موزه تخصصی خیام و کتابخانه ای به همین نام نیز وجود دارد.

آرامگاه کمال الملک میرزا محمد غفاری

معروف به کمال الملک یکی از بزرگترین نقاشان ایران که در قرن سیزده و چهارده خورشیدی در تهران زندگی میکرده است و در اواخر عمر به نیشابور تبعید شده بود. مزار این هنرمند بزرگ ایران نیز در کنار آرامگاه عطار است. این آرامگاه در نزدیکی دیگر جاذبه های مشهور نیشابور واقع گردیده است. شما پس از دیدن آرامگاه خیام و عطار با کمی پیاده روی می توانید خود را برای دیدن آرامگاه کمال الملک آماده کنید. سازه این آرامگاه نیز، توسط هنرمند معمار ایران، هوشنگ سیحون طراحی شده و در نگاه اول، بسیار به بنای آرامگاه عطار شباهت دارد. بنای آرامگاه در نهایت در سال ۱۳۴۲ رونمایی شد.

دهکده چوبی نیشابور

 یکی از جالبترین جاذبه‌های گردشگری نیشابور که تمام ساختمان هایش از چوب ساخته شده است. مهندس مجتدی تصمیم گرفت که در زمین شخصی خود این دهکده را بسازد. برای ساخته خانه های چوبی او ابتدا درختان میوه بسیاری کاشت و اولین مسجد چوبی ایران در این دهکده ساخته شد. در این دهکده آلاچیق هایی برای نشستن گردشگران همگی از چوب ساخته شده اند. همچنین درختان زیبایی در کل محوطه آن دیده می شود.

رباط شاه عباسی

 رباط شاه عباسی که تاریخ ساختش به دوره شاه عباس صفوی بر می گیرد. این کاروانسرا از بناهای مرمت شده و تاریخی در دنیای امروز است. این کاروانسرا به عنوان نوانخانه و محل نگهداری مستمندان و ایتام در دوره قاجار مورد استفاده قرار می گرفت. دوره پهلوی پادگان نظامی ژاندارمری نیشابور شد. این کاروانسرا، هم اکنون به موزه مردم شناسی نیشابور تبدیل شده که می توانید در این موزه از غرفه های فروش صنایع دستی خرید کنید. حیاط این بنا چمن کاری شده و نیمکت هایی برای نشستن دارد.

آرامگاه بی بی شطیطه و زیارتگاه بانو پسنده

 بی بی شطیطه از زنان فاضل و ادیب نیشابوری در قرن دوم هجری قمری بود و بسیار مورد احترام مردم بود. کاشی کاری، آینه کاری و گنبد این آرامگاه بسیار زیبا است. این بنا دو کتیبه کاشی کاری در دو طرف ورودی اصلی خود دارد. اگر به کنار این آرامگاه نگاهی بیندازید بنای با ارزش تاریخی دیگری به نام زیارتگاه بانو پسنده قرار گرفته است. گنبدهای آجری شه میر گنبدهای آجری شهمیر، از بهترین و زیباترین گنبدهای تاریخی ایران به شمار می روند. به گنبدهای آجری شه میر نام های دیگری از جمله مهرآباد، مهرآوا و شادمهر نیز می گویند. نام مهر در نام این بنا حکایت از قدمت این بنا بوده و شاید با آتشکده آذربرزین مهر سبزوار مرتبط بوده باشد. بزرگترین گنبد این مجموعه بنایی متعلق به دوره سلجوقی است و به نظر می رسد که آرامگاه بوده. بنای دوم مربوط به دوره ایلخانی است. یک داستان قدیمی وجود دارد که مردم محلی بر این باورند که یک راهروی 20 کیلومتری در زیر گندب آجری شه میر،  قطور وجود دارد که این بنا را به قدمگاه نیشابور متصل می کند. دری سنگی و بزرگ داشته است و در گذشته پادشاه به همراه نیروهای نظامی اش می توانسته از این مسیر، از دشمنان خود فرار کند اما تا کنون همچین راهرویی در این محل یافت نشده است.

باغ و عمارت امین الاسلامی

یکی از “خانه باغ” های زیبای ایرانی که زیبایی فراوانی دارد. این بنا در دوران محمدرضاشاه ساخته شده است. این عمارت در خیابان امام و روبروی باغ ملی قرار دارد. این خانه را برای ابولحسن خان امین الاسلامی که یکی از خان های نیشابور بود ساخته شد. باغ بسیار زیبایی در کنار این عمارت قرار دارد. نما این بنا را حتی از بیرون باغ هم می توانید ببینید.

منطقه باستانی شادیاخ

شهری باستانی در کنار نیشابور بود که تاریخ رونق آن به اوایل سده سوم تا ۶۶۹ هجری می رسد. این شهر به سبب زلزله نابود شد. شهر باستانی شادیاخ، که تا مدتها تنها نامی از آن در کتابها بر جا مانده بود، در کشفیات باستان شناسی سال ۱۳۷۹ از دل خاک بیرون آمد. پس از جستو جو باستان شناسان آنها موفق شدند که اسکلت هایی با قدمت ۵۵۰ ساله را در این شهر کشف کنند که تاریخ نابودی شهر را به قبل از حمله مغول ها بر می گرداند.

مسجد جامع نیشابور

یکی دیگر از جاذبه های جذاب نیشابور که هر علاقه مند به معماری را جذب خود می کند مسجد جامع نیشابور است. این مسجد زیبا با آجرکاری های دوره تیموریان، ساخته شده است. اگز جزو مسافرانی هستید که دارید به به مشهد سفر می کنید قبل از ظهر به نیشابور رسیدید، پیشنهاد می دهیم که به دیدن مسجد جامع نیشابور در خیابان امام نیشابور بروید. دو سنگ نوشته زیبا در این بنا دیده می شود. کتیبه سردر ورودی آن، مربوط به دوره تیموریان است.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا